De Zandse Huiskamer is ontstaan in de Coronaperiode. Omdat er geen ontmoetingen meer binnen konden plaatsvinden en wij constateerden dat vereenzaming op de loer lag, zijn wij met de Zwaanse Kraam wekelijks naar de mensen toegegaan en, onder het genot van een kopje koffie, vond er op straat een leuk gesprek plaats met de bezoekers.
Na corona waren er toch wel een aantal obstakels, met name het weer was een boosdoener die ons vaak in de weg stond. Wij hebben toen onze activiteit verplaatst naar het Gemeenschapshuis. Eerst in de grote zaal, maar toen er een permanente ruimte vrijkwam zijn wij verhuisd naar het huidige lokaal en heeft de Zandse Huiskamer zijn vorm gekregen.
Iedere maandagochtend ontvangen wij onze bezoekers voor een kop koffie/thee. De doelstelling is ontmoeten, informeren, vermaken en het in stand houden van sociale netwerken. Wij starten om 10.00 uur en eindigen om 12.00 uur. Iedereen betaalt €.1,- per ochtend, hiermee bekostigen wij periodiek een lunch.
Zo nu en dan nodigen wij een spreker uit die in het kort een toelichting geeft op een onderwerp dat in het belang is van onze bezoekers.
Ons project draait volledig op een vaste groep vrijwilligers en is onderdeel van de St. Wijkorganisatie ’t Zand Binnen Buiten. Wij kennen een vrije inloop en kunnen maximaal 30 bezoekers herbergen.
Kerstdiner.
Naast de wekelijkse bijeenkomst organiseren wij ook jaarlijks een Kerstdiner voor al onze bezoekers. Dit jaar vond dat plaats in de Zandse Kerk en werd mede mogelijk gemaakt door een donatie van SWL en St. Huissens Weldoen. Tevens werd de kerk ons belangeloos ter beschikking gesteld en heeft het Torkest een muzikale bijdrage geleverd.
Respijtzorg.
Op donderdagmiddag hebben wij de Respijtzorg- bijeenkomst. Deze middag is voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel (NAH). De doelstelling hiervan is dat wij een groep mensen ontvangen met hersenletsel, zoals Dementie, Parkinson Depressiviteit, etc. en deze mensen een gezellige middag bezorgen en ondertussen de mantelzorgers even “respijt” geven om de zorg aan ons over te laten en zelf wat anders te doen.
De indicatie voor deze middag wordt afgegeven door St. Welzijn Lingewaard. Maximaal 8 personen kunnen tegelijk deelnemen. Deze middagen worden verzorgt door onze vrijwilligers, met ondersteuning van een beroepskracht van SWL.
Er is ook een vrijwilliger die, indien dit noodzakelijk is, de bezoekers vervoert.