Dit is de kop tekst die boven het artikel van de Gelderlander vermeld staat over de door onze wijkorganisatie georganiseerde Energyparty. Hieronder lees je het hele artikel met een link naar de originele Gelderlander Pagina.

 

Bij het verduurzamen van hun huis hikt menigeen aan tegen de rompslomp en de kosten. Op de Energyparty in de wijk ’t Zand in Huissen moeten veel van die zorgen worden weggenomen.

Sylvia Kock geeft het ruiterlijk toe. Ze heeft vaak genoeg gedacht om haar huis te verduurzamen. Het is er nog niet van gekomen. ,,Vaak denk je eraan en dan zakt het weer weg. Dan denk je: het komt wel een keer. Nu we van het gas af moeten, is de noodzaak er”, zegt de wijkbewoonster tijdens een bijeenkomst over dit onderwerp zaterdag in de Zandse kerk in Huissen.

Het is geen eenvoudige beslissing, geeft ze aan. Allerlei factoren spelen mee. ,,Onder meer de vraag hoe lang we hier nog wonen.” De folder die ze in de bus kreeg van wijkorganisatie ’t Zand Binnen-Buiten voor de Energyparty was uitnodigend genoeg om naar de bijeenkomst te gaan.

Het duurzamer maken van woningen kan in stappen, verklaren Petra Janssen van het Energieloket en Programmamanager Duurzaamheid Jody Andernach van de gemeente Lingewaard. ,,Veel mensen vragen wat de beste stap is, wat de kosten zijn, hoe ze kunnen starten met verduurzaming. Het zit ‘m ook in bewustwording. Dat is al een eerste stap. Mensen kunnen elkaar inspireren. Joost is daarvan een voorbeeld. Hij maakt de mensen enthousiast.”

Met Joost bedoelen ze Joost Kersten. Hij verhuisde twee jaar geleden naar de Hoeve in Huissen. Hij had zijn oog laten vallen op een boerderij uit 1947. Met energielabel F, het op een na minst energiezuinige label.

,,Het was een huis zonder dak-, gevel- of vloerisolatie. We hebben gekeken bij Milieu Centraal, een handige en onafhankelijke informatiebron. Daar leerden we dat we subsidie konden krijgen als we twee of meer maatregelen zouden nemen. We hebben veel keuzes moeten maken. Isoleren we het dak van binnen of van buiten? De verzekering stond dat laatste niet toe”, vertelt Kersten.

Nu heeft hij een huis met energielabel A. Hij toont een overzicht waarop te zien is hoezeer de kosten zijn teruggelopen. Omdat hij toch al van plan was het huis rigoureus te verbouwen, kan hij niet aangeven hoeveel de duurzaamheidsmaatregelen hem exact gekost hebben.

Petra Janssen merkt dat duurzaamheid leeft. ,,Op het inloopspreekuur van het Energieloket komen nu twee keer zoveel mensen als voorheen.”

Ook initiatiefnemer Hans van Halder van de Energyparty loopt tevreden rond. Hij ziet dat veel wijkbewoners interesse hebben voor duurzaamheid. De opkomst, zestig mensen, is er het bewijs van.

Vincent Bos

Klik hier voor het originele artikel

Leave a Reply