

Hazelaars en walnotenbomen hebben sinds eeuwen een belangrijke rol gespeeld in het Nederlandse en Betuwse landschap, Bij elke boerderij en tuinderij stond van oudsher wel een walnotenboom centraal op het erf voor het wintervoorraadje aan walnoten en een hazelaarbosje voor geriefhout en hazelnoten.
Sinds kort is een weer een gezonde belangstelling voor de aanplant van notenbomen Zowel als boomgaard, particuliere aanplant maar ook binnen agroforestry en voedselbossen. Dit past binnen de aandacht voor meer biodiversiteit en de transitie waar de Nederlandse agrarische sector voor staat. En bovendien levert dit vooral lekkere en voedzame lokale producten op. Ook de gemeente Lingewaard werkt hieraan mee door deelname aan projecten die de aanplant van o.a. deze boomsoorten stimuleren. Bij de ontwikkeling van het nieuwe woongebied in het oude kassengebied rond de Karstraat/ het Nieuwediep is er landschappelijke ruimte gecreëerd voor de aanplant van bomen voor kleinschalige notenteelt. Een aantal (noten-)boomgaardjes zijn hier al in aanleg.
Sinds dit voorjaar staan en in het plantsoen bij de hazelaarstraat op ‘t Zand ook een drietal mooie hazelaarbomen . Dit zijn tamme hazelaars geënt op de boomhazelaar. Deze grootvruchtige hazelaarrassen zijn beschikbaar gesteld door de Zandse Notengaard/ de Nootsaeck en gaan over een paar jaar al een prima oogst aan hazelnoten geven.
De Zandse Notengaard is een 40 jaar oude fruittuin met een prachtige collectie aan volwassen walnotenbomen en aanverwante botanische soorten .
Vanaf medio juni is deze tuin op het Nieuwediep 5 een aantal dagen in de maand geopend voor bezoek en inspiratie.