Het loopt storm bij deze ‘spil van de Huissense samenleving’: ‘Krijg er een heel warm gevoel van’

By 31 januari 2023 Algemeen

Onderstaand artikel stond op dinsdag 31 januari In de Gelderlander. Als wijkorganisatie willen ook wij dit graag onder de aandacht brengen.

‘Huiskamers’ moeten dé spil van de Lingewaardse samenleving worden. Vrijwilligers van zo’n ontmoetingsplek in Huissen-Zand weten daar wel raad mee: steun van de gemeente moet hen verder helpen met de ambitieuze plannen. Al loopt het er nu al storm.

Jesse Reith 30-01-23, 15:20

 

De laagdrempelige ontmoetingsplek slaat aan: tijdens het koffiemoment op de maandagochtend is het zó druk dat er te weinig stoelen klaarstaan. ,,Vorig jaar april begonnen we met drie of vier bezoekers. Nu zijn er ruim twintig man”, zegt kartrekker Hans van Halder. En dan moeten de vele plannen voor de huiskamer in het gemeenschapshuis Huissen-Zand nog worden uitgerold.

Het voormalig klaslokaal van de oude Jozefschool wordt omgetoverd tot sfeervolle kamer, inclusief keuken. Een architect is in de arm genomen om de kosten in beeld te brengen. Daarna gaat een aanvraag voor de benodigde subsidie naar de gemeente.

Vorig jaar april begonnen we met drie of vier bezoekers.

Nu zijn er ruim twintig man

Hans van Halder

In iedere kern een huiskamer

Het feit dat wethouder Aart Slob vorige week de ambitie uitsprak om in iedere Lingewaardse kern een huiskamer te realiseren, zoals die er ook al in Overbetuwe zijn, komt goed uit. Slob ziet de kamers als dé plek waar mensen kunnen aankloppen voor vragen over bijvoorbeeld eenzaamheid of opvoeding. Wachten op de pot met geld doen ze in Huissen-Zand echter niet: het plafond is al verlaagd om de akoestiek te verbeteren.

Eenzaamheid tegengaan is er een van de speerpunten. ,,Ik vroeg een bezoeker hoe zijn weekend was. Hij vertelde dat de kinderen hadden gebeld. En dat is dan hét hoogtepunt geweest”, schetst Van Halder een voorbeeld. Dat diegene nu wél in contact komt met anderen, geeft Van Halder dan weer ‘een heel warm gevoel’.

Alzheimer

Op termijn volgt een inloopmoment op donderdagochtend, die in het teken zal staan van alzheimer. ,,Een deel van de bezoekers heeft dementie en kan hier worden opgevangen. Op die manier verlichten we de mantelzorgers”, denkt Van Halder.

Soms komen ze een beetje aarzelend, maar eenmaal in de huiskamer bloeien ze op

Jan Kemperman

Kat uit de boom kijken

Een van de circa tien vrijwilligers is Jan Kemperman (75, bijnaam ‘De Flinkerd’). Als ‘echte Zandse’ weet hij dat de lokale ouderen niet zomaar naar een huiskamer trekken. ,,Het liefst blijven ze thuis in hun stoel. Ze kijken de kat uit de boom. Doordat ze van buurtbewoners horen wat hier gebeurt, komen ze toch. Soms komen ze een beetje aarzelend, maar eenmaal in de huiskamer bloeien ze op”, zegt Kemperman, die vroeger in hetzelfde lokaal schoollessen volgde.

Heteren

Ook elders in de Betuwe wordt gewerkt aan nieuwe huiskamers, zoals in Heteren. De opening van die kamer, in het nieuwe dorpshart, is zaterdag 11 februari. Er wordt nog gezocht naar onder meer bordspelletjes, koektrommels en bakkers.

Kom jij 11 februari ook? Dan openen we graag samen met jou de Huiskamer van Heteren. Van 12:00 tot 16:00 kun je gewoon gezellig binnen komen lopen en met eigen ogen zien wat we met z’n allen samen hebben kunnen neerzetten. Drink een kop Hetersche koffie, doe mee aan de activiteiten voor jong en oud of kom lekker een boek uitkiezen. De komende week zullen we meer delen over het leuke programma voor die dag.

#huiskamervanheteren #betuwe #heteren #vanaf11februariopen #duurzameinrichting #hartvanheteren #bibliotheekgelderlandzuid @bibliotheekgelderlandzuid @hartvanheteren

 

 

 

Bron:

https://www.gelderlander.nl/lingewaard/het-loopt-storm-bij-deze-spil-van-de-huissense-samenleving-krijg-er-een-heel-warm-gevoel-van~a5d3ecc2/

 

 

Leave a Reply